californiëreis 2017

In 2017 ging de studiereis van de smcr naar Californië, een gebied dat bekend staat om zijn uitgebreide natuurparken en grote steden, maar waar ook een aantal van de voornaamste universiteiten van de wereld zich bevinden. We zijn op 21 april met een groep van 19 studenten en één wetenschappelijk begeleider (dr. Giel Berden) van Amsterdam naar Los Angeles gevlogen, waar we de eerste nacht doorbrachten. Vervolgens reisden we verder naar San Francisco om daar te beginnen met een bezoek aan Muir Woods National Monument waar we de sequoia's aanschouwd hebben.

Na het weekend zijn we dan aan de fysica begonnen, waarbij we een bezoek hebben gebracht aan verschillende afdelingen van de University of California Berkeley, de Advanced Light Source, maar ook een aardbevingencentrum van de United States Geological Survey. Na een bezoek aan het Lawrence Livermore National Laboratory, waar kernfusie bestudeerd wordt, zijn we met de voltallige groep afgereisd voor een bezoek aan de prachtige vergezichten en rotswanden in Yosemite National Park. Na bezoeken aan de universiteit van Stanford en de deeltjesversneller slac, werd ons bezoek aan San Francisco afgesloten met een bezoek aan nasa Ames. Daarna stond in het weekend de terugreis naar Los Angeles op de planning, onderweg hebben we in het kustplaatsje Monterey overnacht om daar van de plaatselijke stranden te genieten.

Na een dag ontspannen en vluchten uit het stadsleven gingen we door naar Los Angeles om daar onze laatste week vol fysica en cultuur te beleven. We zijn hierbij nog langs Caltech, University of California Irvine, het kwantumcomputercentrum van de University of Southern California en nasa's Jet Propulsion Laboratory. Tijdens ons verblijf in Los Angeles werd er op 5 mei Cinco de Mayo, dit is een Mexicaanse feestdag die in Los Angeles vooral gevierd wordt om de band met de Mexicaanse inwoners te versterken. Uiteindelijk zijn we op 8 mei van Los Angeles terug naar Amsterdam gevlogen, waar we op 9 mei zijn geland.

De doelgroep van de reis waren studenten die bezig zijn hun bachelor Natuur- en Sterrenkunde af te ronden aan de Radboud Universiteit, of al aan hun master begonnen zijn. Dankzij sponsoring was het mogelijk deze reis aan te bieden voor €775 ±150 per deelnemer. Onder dit bedrag vallen alle kosten voor vervoer, overnachting en dagelijks eetgeld. De kosten voor mogelijke vrijetijdsbesteding werden door deelnemers zelf betaald. Voor deze reis geldt het [verborgen] van de smcr. De studiereis telt mee als vak van 3 ec, en naderhand werden onze ervaringen door de deelnemers in een reisverslag gebundeld. Het reisverslag is hier te vinden: [verborgen].

Als je nog vragen hebt, spreek dan gerust één van de commissieleden aan, ze zijn ook te bereiken via .

De Californicacie:

  • Ester Nijrolder (Voorzitter)
  • Teun Maas (Secretaris)
  • Daniëlle Pieterse (Penningmeester)
  • William Kuijltjes (Verslaglegger)
V.l.n.r.: Daniëlle, Ester, William, Teun
Deze studiereis van de Stichting Marie Curie Reizen is mede mogelijk gemaakt door S.V. Marie Curie, nnv, nikhef, eps, nwo, snuf, de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (fnwi) van de Radboud Universiteit en verscheidene onderzoeksafdelingen van het fnwi.